Networking

Software Defined WAN & Bandwidth Management

Με την τεχνολογία Software Defined WAN (SD-WAN) η ιντερνετική κίνηση μοιράζεται στις γραμμές διασύνδεσης με βάση προκαθορισμένους κανόνες αλλά και τα στιγμιαία δυναμικά ποιοτικά στοιχεία των κυκλωμάτων. Με το Bandwidth Management καθορίζονται οι προτεραιότητες και οι σχετικές ταχύτητες για κάθε είδος πληροφορίας που μεταδίδεται μέσω μίας γραμμής με βάση παραμέτρους όπως ο αποστολέας, το πρωτόκολλο, το είδος της μεταδιδόμενης πληροφορίας, κ.α. Τόσο η τεχνολογία SD WAN όσο και η τεχνολογία Bandwidth management υλοποιούνται είτε από εξειδικευμένες συσκευές, είτε όλο και πιο συχνά από τα σύγχρονα Firewalls.

Software Defined WAN

Η τεχνολογία SD-WAN εφαρμόζεται σε δίκτυα που έχουν δύο ή περισσότερες γραμμές προς το Internet ή προς άλλα δίκτυα και χρησιμεύει στη βελτίωση της απόκρισης αλλά και της διαθεσιμότητας των εφαρμογών, με στόχο την ταχύτερη και αξιόπιστη διασύνδεσή τους.

Μία συσκευή με SD-WAN, όπως το Firewall συγκεντρώνει δεδομένα των γραμμών σε πραγματικό χρόνο και τα χρησιμοποιεί για να κάνει επιλογές στην δρομολόγηση. Για παράδειγμα εάν μία γραμμή έχει αργή απόκριση, το Firewall στέλνει αυτόματα την κίνηση σε μία άλλη.  Να σημειωθεί ότι το SD-WAN λειτουργεί εκτός από όμοιες και με διαφορετικές γραμμές. π.χ. συνδυασμός MPLS, Οπτική ίνα, DSL κλπ.

Με το SD-WAN, μπορεί κανείς:

  • Να δρομολογήσει ευαίσθητη στην καθυστέρηση (latency) κίνηση όπως VOIP και Video conferencing στις ποιο ποιοτικές και ακριβές γραμμές.
  • Να στείλει κίνηση χαμηλής προτεραιότητας στις πιο οικονομικές γραμμές.
  • Να ορίσει χαρακτηριστικά απόδοσης, ώστε συνδέσεις που δεν τα ικανοποιούν κάποια στιγμή να μεταφέρονται αυτόματα σε καλύτερες γραμμές WAN.

Είναι φανερό ότι με το SD-WAN κάθε κύκλωμα μπορεί να αποτελεί back up των υπολοίπων σε περίπτωση βλάβης. Επίσης το SD-WAN αντικαθιστά την δρομολόγηση βάση πολιτικών (policy-based routing) που είναι η παλαιότερη τεχνολογία επιλογής κυκλωμάτων στα Firewall.

Bandwidth Management

Με το Bandwidth Management αποδίδουμε διαφορετικά επίπεδα προτεραιότητας στη μετάδοσης της πληροφορίας με κριτήρια όπως το είδος της πληροφορίας, τον αποστολέα, τον παραλήπτη κ.λπ. Το Bandwidth Management εφαρμόζεται για τη μετάδοση πληροφορίας μεταξύ δικτύων μέσω Routers και συνηθέστερα πλέον των Firewalls, ή εντός του δικτύου μέσω των Switches ή των Firewalls.  Η υπηρεσία είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις περιορισμένου bandwidth όπως σε δορυφορικές συνδέσεις ή γενικά συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας ή υψηλού κόστους. Στο εσωτερικό δίκτυο χρησιμοποιείται για την προτεραιότητα κίνησης που είναι ευαίσθητη στην καθυστέρηση (latency) όπως Voice over IP και Video conferencing. Οι δύο βασικοί μηχανισμοί είναι ο καθορισμός προτεραιοτήτων και ο καθορισμός δεσμευμένου μέγιστου ή ελάχιστου bandwidth. Συχνά χρησιμοποιείται συνδυασμός των δύο μηχανισμών.